Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati 2012: Soalan Lazim


Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati 2012

Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati 2012

Assalamualaikum. Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati kembali lagi. Setelah setahun yang lalu :’)

Pagi tadi, saya dapat email bertajuk “TAHNIAH kerana MENDAFTAR menjadi…”. Bersama email itu ada lampiran Soalan Lazim aka FAQ.

Jadi saya pun bercadang untuk kongsikan di sini memandangkan soalan lazim ini belum dikemaskini di laman web 1000 Jiwa 1 Hati.

Continue reading

Tak Kenal Maka Ta’aruf


tak kenal maka tak cinta

The World Of Danbo, Amazon’s Mascot By rengawfalo on Flickr

“Kenapa korang suka sangat cite Ultraman tu?”, tanya saya pada kawan-kawan.

“Kau tak tahu Mal… Kau join baru kau tahu…”, jawab Hamiezan dengan senyum selamba.

Saya tak kisah kalau budak lelaki menonton Dragon Ball, tetapi bila mereka berpusu-pusu ke bilik TV untuk rancangan Ultraman, Yu-Gi-Oh, Beyblade, Power Rangers, come on la, bunyinya sangat tidak kelelakian.

Tapi saya sahut sahaja cabaran Hamiezan, berjalan ke bilik TV dan menonton kesudahan Ultraman yang sudah dijangka menang.

Continue reading

Men Are From Makkah, Women Are From Madinah


mecca & madina poster

Men from Makkah, Women from Madinah by Dr Harlina Halizah Siraj

An excerpt from the book, Love Unveiled by Alima Ashfaq.

Mekka is a hard, dry land – Much like this, men are generally dry and don’t know how to cry. If they do, they don’t want to show it and instead keep all the pain within them under the guise of masculinity.

Medina is soft, with water flowing beneath it and the rain is consistent throughout its seasons – Which reflects women who can easily cry and they’re not scared to show their emotions. In fact, under the guise of femininity they display their emotions regularly.

Continue reading

Cuti-Cuti Mentoring Quran


waktu aku comel dahulu

kredit: blackjack0919.deviantart.com

Waktu aku kecil-kecil dahulu, ketika masih dalam kategori chumel-chumel gitu, ayah memang rajin ajarkan aku mengenal agama. dari solat hinggalah menghafal doa dan muqaddam (tak sampai al-Quran lagi). Mungkin sebab awal begitu, bila aku eja alif-lam-lam-ha dan mim-ha-mim-dal, kawan-kawan dah kagum begini.

Continue reading